2 Hole patroon

Published on 30 May 2022 at 22:00

Dit patroon is gemaakt door middel van de 2 hole techniek, ook wel missed hole genoemd. Bij deze techniek rijg je 2 draden per kaart, in plaats van 4 draden per kaart. Hierdoor krijg je een textuurverschil wat weer mooie patronen kan creëren.

 

Voor dit patroon zijn er 14 kaarten benodigd. 10 kaarten voor het patroon, en in totaal 4 kaarten voor de randen. Aan iedere rand zitten 2 kaarten. De randkaarten heb ik ingeregen met 4 draden per kaart, dit zorgt voor een stevige rand. De patroonkaarten zijn ingeregen met 2 draden per kaart.

Alle kaarten draaien slechts één kant op. Dat kan naar voren zijn of naar achteren, wat je zelf het fijnst vindt. Doordat alle kaarten een kant op worden gedraaid, zul je last krijgen van "twist". Dat zijn de draaiingen die ontstaan op de kettingdraden (de ongeweven draden) van je band. Deze draaiingen kun je ongedaan maken door alle kaarten de andere kant op te draaien. Dus als je alles continu naar voren draaide, draai je nu alle kaarten naar achteren tot dat de twist weg is. Let op: bij deze manier krijg je een keerpunt in je kaartweefband. Wil je geen keerpunt in je band? Dan kun je gebruik maken van fishing swivels of een warp weighted loom constructie. Op de pagina "Materialen - Weefgetouwen" kun je hier meer over lezen.

Het patroon

 

De horizontale cijfers van 1 t.m. 14 zijn je kaarten.

De S en Z staan voor de stand waarop je de kaart van bovenaf moet zien. S staat voor \ en Z staat voor /.

Zorg er voor dat de patroonkaarten in de beginstand om-en-om hebt staan. Dus bij kaart nummer 3 zit in het gat bovenin dichtst bij je, geen draad. In kaart 4 zit in het gat bovenin dichtst bij je wel een draad. En zo voorts. Daarmee krijg je het diagonale patroon in je band te zien.

Hier is te zien dat ik voor de randkaarten een andere kleur kaart heb gebruikt. Dit is fijn om overzicht te houden.

Hier zie je duidelijk de inrijging van de kaarten. De linkse kaart heeft de draad boven dichtbij en onder achter staan. De rechtste kaart heeft de draden onder dichtbij en boven achter.

2 Hole patroon
RAR file – 221,0 B 199 downloads

Bovenstaand is een .rar bestand waar het .tdd bestand in staat, dit is het bestand wat je kunt downloaden om vervolgens zelf in The Tablet Weaving Draft Designer verder te bewerken.


Add comment

Comments

There are no comments yet.