Iris Verhoeven

Hoi allemaal! Ik ben Iris, geboren in 1993 en opgegroeid in het prachtige Noord-Brabantse dorpje Cuijk. Als kind was ik niet weg te houden van een stuk papier en een potlood. Later uitte zich dat in de Media Design opleiding te Nijmegen. In het 3e jaar kwam ik er achter dat de opleiding voor mijn gevoel te veel de commerciële kant op ging, want niet helemaal mijn passie was. Toch heb ik de opleiding afgemaakt. Nu werk ik als receptioniste bij een woningcorporatie voor sociale huur. Als receptioniste vind ik het contact met mensen belangrijk, en met mijn ondersteuning voor het secretariaat en team huurincasso is mijn werk zeer divers en uitdagend!

 

Vanaf juni 2015 deel ik mijn leven samen met mijn vriend Ruud Kroon. Hij helpt mij dan ook vaak met het bedenken en verbeteren van projecten. Een echte partner in crime!

 

 

 

 

 

 

Re-enactment en de liefde voor historisch textiel

Sinds het begin van onze relatie in 2015 zijn wij samen met de hobby re-enactment gestart. Re-enactment is het zo historisch mogelijk nabootsen van een periode uit onze geschiedenis. Wij beelden de 15e eeuw uit. Samen met de vereniging de Graven van Holland staan wij regelmatig op middeleeuwse festivals of evenementen.

Door de re-enactment kwam ik in aanraking met kaartweven. Ik wist niet wat het was, hoe het werkte of hoe het heette. Maar dat wilde ik gaan leren! Na een flinke zelfstudie met veel vallen en opstaan heb ik mijzelf leren kaartweven. Wat was dat gaaf! Na een jaar of 6 begonnen mijn vingers te jeuken naar meer. De liefde voor textiel was geboren.

Een jaartje daarna heb ik de sprong in het diepe gewaagd en een weefgetouw met schachten gekocht. Weven met schachten is compleet anders dan kaartweven! Maar werken met draad is een passie dus ik was erg benieuwd of het mij zou lukken om dit te leren.

Al snel lukte het mij om de eerste scheringen op te zetten en te weven. Inmiddels heb ik een korte cursus basisleer weven in Tilburg gevolgd, en vooral veel zelf geleerd door het lezen van boeken. Mijn interesse is enorm gegroeid richting de archeologische textiel. Het namaken van stoffen uit het verre verleden, het onderzoeken van oude gebruiken en gewoonten om deze stoffen te vervaardigen en het delen van mijn opgedane kennis hiervan is inmiddels een bezigheid waar ik mee opsta en naar bed ga.